CE AFECTEAZĂ CLARITATEA FOTOGRAFIILOR?

claritatea

Majoritatea fotografiilor își doresc să obțină imagini clare (în sensul de sharp în limba engleză), indiferent de tipul de imagine pe care o capturează. Cu toate că sună ca ceva foarte simplu, nu este atât de ușor să obții claritatea dorită dacă fotografiezi în condiții dificile.

Există mai mulți factori care afectează claritatea unei imagini, așa că în acest articol o să prezentăm câteva probleme foarte comune care se pot rezolva ușor pentru a obține fotografia dorită.

1. Timpul de expunere prea lent

claritatea

În majoritatea cazurilor în care o fotografie nu este suficient de clară, timpul de expunere este de vină. Nu există o rețetă exactă pentru a stabili ce timp de expunere trebuie folosit în fiecare situație. Vă putem sfătui totuși să nu setați timpul de expunere mai lent decât 1/ dimensiunea focală a lentilei în milimetri.  De exemplu, dacă folosiți o lentilă de 70 mm, nu ar trebui să setați timpul de expunere mai lent decât 1/70 sau în cazul unei lentile de 16 mm, nu mai lent de 1/16. Acest sfat nu reprezintă însă o regulă și trebuie adaptat la condițiile date.

Îndemânarea de a seta corect timpul de expunere se obține odată cu practica. Cu toate că la început numărul de elemente de care trebuie să te ocupi în setări poate părea foarte mare, în timp totul va deveni un intuitiv și simplu. Indiferent cât de priceput ești totuși la stabilirea corectă a setărilor, ar trebui să îți faci un obicei să verifici mereu claritatea imaginii printr-un zoom.

Dacă te afli într-o situație în care este nevoie să folosești un timp de expunere lent pentru a obține rezultatul dorit sau deoarece lumina este foarte slabă, este esențial să folosești un trepied sau altă sursă de susținere și stabilizare a aparatului. În caz contrat, un timp de expunere lent va rezulta mereu în imagini mișcate.

 

2. Punctele de focus

claritatea

Un alt motiv foarte comun pentru care subiectul din fotografiile realizate nu este clar este amplasarea greșită a punctelor de focus. Majoritatea aparatelor oferă posibilitatea de a folosi unul sau mai multe puncte de focus dispuse în diferite poziții pe ecran. De asemenea, obiectivele foto au optiunea de focus automat sau manual. În cazul în care folosești focalizarea automată, asigură-te ca punctul sau punctele de focus sunt plasate pe subiectul tău. Acest lucru devine dificil atunci când există multe elemente în apropierea sau în fața subiectului sau atunci când subiectul nu este centrat pe mijloc. Dacă folosești opțiunea de focus automat, poți încerca să rezolvi această problemă prin centrarea subiectul pe mijloc, focalizarea pe acesta, trecerea obiectivului pe modul de focus manual după ce te asiguri că subiectul e clar și apoi reluarea cadrul inițial dorit și declanșarea fotografiei. Singurul mod sigur de a rezolva toate aceste probleme este prin mai multe încercări și răbdare.

 

3. Calitatea obiectivelor foto

claritatea

Oamenii nu sunt mereu de vină pentru o imagine lipsită de claritate. Cu toate că aparatura foto pe care o deții nu o să te facă un fotograf mai bun, aceasta afectează calitatea imaginilor pe care le obții. Obiectivele foto mai ieftine nu sunt la fel de sharp ca obiectivele profesionale și uneori acest lucru este vizibil în rezultatul final. Acesta este unul din motivele pentru care ar trebui să te documentezi bine înainte să cumperi aparatură foto. Găsești aici un articol care te poate ajuta să îți alegi aparatura foto potrivită.

 

4. Mișcarea camerei

claritatea

Cu toate că este greu de sesizat uneori, mișcarea este peste tot în jurul nostru și cu toate că nu poate nu o simți, poate afecta claritatea imaginii. Vibrațiile aparatului foto devin din ce în ce mai evidente în funcție de distanța focală la care fotografiezi. Cu toate că la o distanță de 14 mm această mișcare este insesizabilă, la 200 mm aceasta devine evidentă.

Dacă fotografiezi având camera foto în mână și obții imagini neclare, cel mai probabil este din cauza vibrațiilor pe care le transmite corpul tău aparatului, chiar dacă încerci să stai nemișcat. Din acest motiv este recomandat să folosești un trepied.

Dar ce se întâmplă atunci când aparatul este pe trepied și imagine iese tot neclară? În acest caz motivul e probabil mult mai subtil și mai greu de detectat. Poate este de vină vântul sau poate sunt valurile. Poate trepiedul este pus pe ceva ce se mișcă, cum ar fi un pod. Sau poate mișcarea se produce atunci când apeși butonul de declanșare. Pentru a elimina această posibilitate poți achiziționa o telecomandă sau un declanșator.

 

5. Vremea nepotrivită

claritatea

În alte cazuri nu este nici vina persoanei, nici a aparaturii. Uneori vremea este pur și simplu nepotrivită. Adeseori, se datorează densității mari de particule din aer și temperaturilor ridicate. Acest lucru devine o problemă când subiectul fotografiat se află la o distanță mare.

Cu toate că nu există neapărat o soluție în cazul acesta, există ceva ce poți face ca să îmbunătățești claritatea imaginii. Având cadrul pe ecran, înainte să fotografiezi, asigură-te că subiectul tău este clar prin zoom până la maxim, apoi întoarce-te la cadrul dorit și fotografiază.

 

Dacă mai cunoști și alți factori care afectează claritatea unei imagini sau ai niște sfaturi care i-ar putea ajuta și pe alții să obțină fotografii cât mai sharp, împărtășește-le cu noi în comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *