CE INSEAMNA DSLR SI CUM INVETI APARATUL DSLR | GHID PENTRU INCEPATORI

ce inseamna DSLR

Ce inseamna DSLR? De la ce vine DSLR?

Ca sa aflam ce inseamna DSLR este important doar sa citim definitia: Aparatul fotografic reflex (cunoscut și sub abrevierea DSLR pentru engleza digital single-lens reflex) reprezintă un aparat de fotografiat digital, care utilizeaza un sistem mecanic tip oglinda si pentaprisma pentru a directiona lumina direct de la obiectivele fotografice la cele optice, printr-un vizor pe partea din spate a aparatului de fotografiat.

Ce DSLR sa-mi cumpar?

Tinand cont ca suntem in plin secol 21, orice alegere ai face, poti fi sigur ca nu vei da gresi, fie ca iti cumperi un DSLR Canon, un DSLR Nikon, un aparat foto DSLR ieftin, sau cel mai bun aparat foto, nu vei avea nici o problema in a produce imaginile dorite din punct de vedere tehnic.

Mirrorless sau DSLR?

Fie ca alegi sa fotografiezi cu un aparat foto Mirrorless sau cu un aparat foto DSLR nu vei avea o diferenta considerabila intre cele doua tipuri de camere, chiar daca ele functioneaza pe principii diferite.

Cel mai ieftin DSLR?

De cele mai multe ori am vazut cum cel mai ieftin DSLR de pe piata poate produce imagini care se apropie foarte mult de unele realizate cu cele mai bune aparate foto. Asa ca eu iti recomand ca start sa iti cumperi chiar si cel mai ieftin DSLR, pentru ca nu vei avea rezultate dezamagitoare.

Ce DSLR imi recomanzi? Obiective foto si Fotografii profesionale?

Cum am mentionat si mai sus, de cele mai multe ori nu prea conteaza chiar asa de mult investitia intr-o camera foto foarte scumpa, pentru inceput, si din aceasta cauza eu recomand cu mare caldura orice DSLR ieftin, pentru inceput.

De multe ori primesc de la fotografi la inceput de drum intrebarile urmatoare: Ce DSLR sa-mi iau? Ce DSLR imi remandati? DSLR Canon? DSLR Nikon? Stii aparate foto DSLR ieftine? Sa imi cumpar aparat foto mirrorless sau DSLR? Care este cel mai ieftin DSLR? Dar cel mai bun aparat foto?

Si eu raspund la fiecare intrebare cu mentionea ca daca doresti sa realizezi Fotografii Profesionale, nu ai nevoie de cea mai buna camera, pentru simplul fapt ca o fotografie buna o realizezi mai intai cu ajutorul cunostintelor tale si in special cum imi place sa spun, o fotografie o realizezi mai intai in minte si apoi o aduci la realitate si ii oferi culori, nuante, forma, viata si poveste.

Si ca sa raspund si la intrebarea de mai sus, pot spune ca mult mai important este obiectivul foto cu care realizezi imaginea decat este camera insasi.

Un obiectiv de calitate va oferi rezultate foarte bune si pe cel mai ieftin DSLR si pe cel mai bun aparat foto.

Ce inseamna DSLR

Fotografia la inceput de drum

Fotografia este una din cele mai unice forme ale artelor vizuale.

Orice fotograf profesionist sau fotograf incepator, trebuie sa aiba capacitatea se exprime vizual si de a comunica prin mediul vizual si de asemenea, sa fie priceput si din perspectiva tehnica in momentul in care isi foloseste craft-ul acesta al fotografiei.

Dar din fericire, tehnologia aparatelor DSLR, este relativ simpla de inteles. Avand in vedere timpul pe care putem sa il alocam ca sa invatam o pasiune noua, eu din experienta mea de fotograf iti spun ca oricine poate stapani tehnica fotografica si mecanica unul DSLR fara a aloca un timp prea mare.

Ma refer la latura tehnica a fotografiei, sau mai exact la modul de utlilizare a camerei DSLR, nu la natura artistica.

Camerele DSLR si in special tehnologia in general, evolueaza foarte repede, nu ai cum sa ratezi o lansare a unui produs si in special functiile noi care sunt prezentate din 6 in 6 luni. Dar pe langa complexitatea unui DSLR, camera la baza ei are un principiu foarte simplu, este o cutie care capteaza si inregistreaza lumina printr-o deschidere.

Lumina intra in camera DSLR si loveste in senzor pentru o anumita perioada de timp, prea multa lumina si fotografia va fi supra-expusa, prea putina lumina, si fotografia va fi sub-expusa.

Astea fiind spuse, pana la finalul articolului, te vei elibera de modul Auto si vei avea libertatea sa iti lasi creativitatea sa evolueze.

De unde stii cand ai cantitatea de lumina optima? Din fericire cand tragi un cadru in modul manual, ai un mic contor de lumina incorporat pentru a iti arata daca expunerea este una corecta sau nu.

In final trebuie doar sa stii cum sa controlezi cantitatea de lumina care intra in camera ta si cat timp va fi expus senzorul la lumina respectiva.

Ghid complet de fotografie pentru incepatori

Totul incepe chiar aici – Cum sa stapanesti DSLR-ul

Exista trei moduri in care controlezi cantitatea de lumina care intra in camera ta, si toate cele trei sunt utilizate simultan pentru ca fotografia ta sa fie ori mai luminoasa ori mai intunecata.

Fie ca stii ce inseamna DSLR sau nu, vei avea nevoie sa inveti tehnica foto pentru a crea fotografii profesionale.

Definitia este cu caracter subiectiv, daca iti place sa stii ce inseamna un DSLR, poti sa iei sa inveti definitiile, dar mult mai important este aspectul tehnic si artistic, asa ca mai jos iti prezint cum functioneaza teoria tehnica a aparatului DSLR.

Ghid complet de fotografie pentru incepatori

Triunghiul Expunerii

Prima componenta din triunghiul expunerii este Diafragma din obiectivul camerei tale.

Urmatoarea componenta este durata de timp (Shutter Speed) in care senzorul camerei este expus la cantitatea de lumina aleasa prin Diafragma.

A treia optiune controleaza sensibilitatea camerei la lumina selectata, iar aceasta optiune poarta denumirea de ISO.

Aceste trei functii de baza interactioneaza intre ele, avand o relatie strans legata, iar aceasta teorie „triunghiul expunerii” este un mod excelent de abordare care te va ajuta sa intelegi dinamica acestei relatii pe simbioza.

Lucrul care complica aceasta teorie este faptul ca fiecare element trebuie sa fie in echilibru pentru a obtine o expunere perfecta.

In mod obisnuit, vei alege doua componente de control al echilibrului luminii si apoi „compromisul” pe care il vei face folosind a treia componenta.

Cele doua alegeri pe care le vei face sunt dictate in mod exclusiv de estetica fotografiei pe care doresti sa o realizezi.

Shutter Speed-ul, Diafragma si ISO au fiecare beneficiile lor individuale, dar aduc dupa ele de asemenea, consecinte prin efectele secundare pe care le ofera fiecare componenta estetica.

Triunghiul expunerii este teoria care sta la baza a ce inseamna un DSLR si mai ales a ce inseamna sa faci fotografii si la inceput de drum si implicit fotografii profesionale.

Hai sa exploram cum functioneaza in mod detaliat fiecare.

ce inseamna DSLR

Partea 1 – Diafragma

Diafragma este pur si simplu deschiderea din lentila ta.

Similar pupilelor ochiului tau, se deschide si se închide pentru a regla cantitatea de lumina care trece prin lentila si loveste senzorul.

Daca imaginea ta este intunecata, poti deschide diafragma pentru a lasa mai multă lumina sa treaca prin lentila.

Cand imaginea ta este prea luminoasa, reduci deschiderea diafragmei pentru a lasa sa treaca mai putina lumina catre senzor.

Diafragma nu numai ca iti permite sa controlezi cantitatea de lumina care trece prin lentila, dar afectează si depth of field-ul (dimensiunea campului de focus).

Modificarea Diafragmei si efectele ei

Efectul estetic al variatiei diafragmei este acela ca lumina care intra intr-o diafragma deschisa se traduce printr-o concentrare mai mica intre prim plan si fundalul fotografiei. Așa se face ca fotografii „blureaza” fundalurile din fotografiile lor.

Cand vrei sa izolezi un subiect prin estomparea fundalului, folosesti o diafragma cu deschidere mare.

Lumina care intra printr-o diafragma mai mica, este mai concentrata decat lumina care intra intr-o diafragma larga, iar lumina care este mai concentrata se traduce prin focalizare mai accentuata prin adâncimea campului de focus din fotografie.

Aaadar, daca doresti totul cat mai sharp prin adancimea scenei, va trebui sa folosesti o deschidere mica a diafragmei.

ce inseamna dlsr

Partea 2 – Shutter Speed

Perioada de timp in care shutter-ul este deschis, permitand senzorului de imagine sa fie expus la lumina se numeste Shutter Speed.

De obicei, shutter speed-ul se măsoară in fractii de secunda, de exemplu, 1/200 sau 1/8 dintr-o secundă.

Cu toate acestea, exista cazuri in care poti permite ca shutter speed-ul sa fie deschis pentru cateva secunde simultan.

Fotografiile de tip „low light„, fotografierea unor trasee de lumina sau astro-photography sunt exemple in care se lasa shutter-ul deschis mai multe secunde chiar cateva zeci de secunde in unele cazuri.

Este de retinut faptul ca majoritatea camerelor afiseaza doua secunde in acest fel – 2”.

Modificarea Shutter Speed-ului si efectele sale

Efectul estetic aici este faptul ca un shutter speed mare iti permite sa „ingheti” orice miscare din scena, in timp ce o viteză mai lenta a obturatorului va blura orice miscare din scena.

Cel mai simplu este sa iti imaginezi ca faci o fotografie unei picaturi de apa in cadere. Daca shutter speed-ul este setat la 1/1000 dintr-o secunda, atunci shutterul va fi deschis o fractiune de secunda asa de scurta incat picatura de apa va parea ca sta pe loc, chiar daca se afla in miscare.

In mode alternativ, daca setezi un shutter speed mai mic, precum 1/20, atunci orice obiect care se afla in miscare in scena fotografiata va fi fotografiat cu foarte mult blur.

De obicei un shutter speed mare (1/1000) necesita o diafragma deschisa destul de mult pentru ca senzorul tau sa capteze suficienta lumina penntru a produce o fotografie corect expusa.

In schimb, un shutter speed mic tinde sa aiba nevoie de o diafragma destul de inchisa pentru a limita cantitatea de lumina care intra in camera, si asta pentru ca ai un shutter speed care deja permite sa intre o cantitate destul de mare de lumina, avand senzorul expus pentru un timp indelungat.

In efectele shutter speed-ului prin experimentare poti observa cum toate elementele lucreaza impreuna.

ce inseamna dslr

Partea 3 – ISO

Cu diafragma, iti poti imagina deschiderea in obiectiv si cu shutter speed-ul, il poti imagina ca avand  o miscare mai lenta sau mai rapida.

ISO pe de altă parte – este o masura a sensibilitații la lumina a senzorului din camera foto.

Cand cresti ISO-ul pe care il folosesti in camera, ceea ce se intampla in mod esential este ca ii spui senzorului de imagine sa fie mai sensibil la lumina si astfel luminozitatea din imagine va creste.

Modificarea ISO-ului si efectele lui

Ceea ce este oferit la schimbul unei imagini mai luminoase folosind un ISO ridicat este faptul ca ai o sansa mare sa ai pe imagine noise (pete micute de granulatie care reprezinta pierderea de detalii in imaginile realizate).

Totusi, producatorii de camere au parcurs un drum lung in imbunatatirea acestui aspect, iar multe camere noi sunt capabile sa traga cadre cu valori ale ISO-ului foarte ridicate, oferind rezultate foarte bune si cu un noise aproape insesizabil.

Triunghiul Expunerii

Triunghiul expunerii este o teorie pentru a demonstra modul in care cresterea sau scaderea oricarei valori ale celor trei setari afecteaza in mod direct si strans legat expunerea.

Aceste trei lucruri pot fi invatate destul de rapid, asa ca cel mai bine este sa experimentezi cu aceste setari cat de mult poti, pentru a vedea cum functioneaza aceasta teorie in lumea reala si implicit ca sa te obisnuiesti sa simti setarile si sa nu mai fie nevoie sa le calculezi.

Lucrul acesta te va ajuta sa ai o intelegere tehnica a modului de utilizare a camerei tale, dar mai este mult de parcurs in ceea ce priveste realizarea fotografiilor care spun cu adevarat o poveste. Mentionez inca o data ca fotografia este o forma de limbaj vizual, nu este doar o surprindere a unei fractiuni din realitate.

Dupa ce inveti cum sa folosesti camera, poti invata si sa trasnpui viziunea ta asupra realitatii prin fotografiile pe care le realizezi.

Poti sa salvezi diagrama expunerii pentru ca te va ajuta de fiecare data cand doresti sa realizezi expunerea si sa fi constient de efectele fiecarei setari

Ghid complet de fotografie pentru incepatori

Concluzie

In concluzie ce inseamna DSLR de multe ori este irelevant pentru fotograful de zi cu zi, pentru ca deja folosesti aparatul foto DSLR si cu acest articol vei putea sa il intelegi mai bine si sa il utilizezi pentru a realiza incepand de astazi fotografii profesionale.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa intelegi ce inseamna DSLR si mai ales cum functioneaza.

Acest articol acopera principiul de baza pe care functioneaza o camera foto.

Ghidul acesta scurt te ajuta sa pui bazele tehnice la punct in mai putin de 3 ore.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *