TOP 6 SFATURI PENTRU FOTOGRAFII MAI BUNE LA APUS

TOP 6 SFATURI PENTRU FOTOGRAFII MAI BUNE LA APUS

Un apus frumos este unul dintre cele mai impresionante peisaje pe care un fotograf si-ar putea dori sa il captureze.

Acesta poate fi surprins indiferent de perioada anului, atata timp cat lumina este favorabila. Majoritatea fotografilor specializati in peisaje sustin ca fotografia perfecta poate fi facuta in momentele de crepuscul, cand culorile sunt cele mai puternice datorita efectului magic al ultimelor raze de soare ale zilei.

Surprinderea intr-o fotografie a acestor momente unice poate fi foarte satisfacatoare, iar noi am selectat 6 sfaturi utile ca sa obtii cele mai bune fotografii cu apusul. 

1. Fotografiaza inspre lumina 

Fotografii la apus

Este cel mai probabil sa surprinzi o imagine mai impresionanta a asfintitului in momentul cunoscut ca ora de aur, care precede apusul. Daca incerci sa fotografiezi direct spre soare cand acesta se afla aproape de linia orizontului, ai sanse mai mari sa surprinzi o imagine mai buna decat daca fotografiezi mai devreme, deoarece lumina soarelui este prea puternica atunci. 

Acesta este momentul cand este cel mai probabil sa obtii rezultatul numit lens flare, datorita soarelui care se reflecta direct in lentila aparatului foto. Cu iscusinta, acesta poate fi folosit in avantajul tau pentru a obtine imagini cat mai artistice. 

Bineinteles, trebuie sa ai grja atunci cand privesti soarele pentru o perioada indelungata, pentru a nu-ti vatama vederea. 

2. Intoarce-te si fotografiaza ce este in spatele tau 

Se poate intampla sa fi atat de capturat de frumusetea apusului care se desfasoara in fata ochiilor tai incat sa risti sa ratezi privelistea din spatele tau, care poate fi la fel de spectaculoasa. Aceasta este o situatie in care se gasesc multi fotografi, dar nu trebuie sa iti faci griji.

Atunci cant iti pregatesti aparatura foto si te gandesti la compozitia imaginii pe care doresti sa o creezi, e bine uneori sa te intorci si sa vezi daca nu cumva in spatele tau se gaseste o scena cu potential vizual care sa merite exploatat.

Daca este cazul, fi sigur sa fotografiezi toate alternativele pe care ti le ofera fiecare locatie. 

3. Ascunde soarele

fotografii la apus

Daca ai gasit o priveliste frumoasa dar lumina soarelui este mult prea puternica pentru a fotografia in directia dorita, incerca sa ascunzi soarele in spatele unui obiect, pentru a-ti imbunatati calitatea imaginii.

Poti sa experimentezi acoperind partial soarele in spatele unui copac, a unei pietre sau a unei persoane. Sau poti chiar sa incerci sa regandesti compozitia imaginii intr-un mod nou, inovator.  

Aceasta tehnica iti poate aduce rezultate iesite din comun, impresionante, cu siluete misterioase sau reflectii solare inedite. 

4. Schimba distanta focala

Fotografii la apus

Distanta focala pe care o setezi si deciziile tale compozitionale pot influenta mult rezultatul final al fotografiei. Experimenteaza cu diferite variatii de distante focale si vezi ce functioneaza cel mai bine in fiecare situatie. 

Daca vrei sa surprinzi doar soarele care apune si ca acesta sa fie principalul element al imaginii, foloseste-te de zoom si fotografiaza de aproape. Daca vrei sa surprinzi un peisaj impresionant, alege sa surprinzi o suprafata mai mare si sa incluzi mai multe elemente care sa creeze o scena cat mai satisfacatoare vizual 

5. Experimenteaza cu balansul de alb 

Fotografii la apus

Majoritatea aparatelor foto au balansul de alb setat pe modul automat, in acest caz, camera decide automat tonurile imagini si stabileste ce culoare vor afea fotografiile tale. Aceasta este o optiune simpla si foarte utila pentru capturarea imaginilor in care nu este necesara schimbare culorii. 

In orice caz, daca vrei sa modifici temperaura culorii din imaginile tale, nu te teme sa experimentezi cu diferite setari ale balansului de alb, pentru a crea fotografii cat mai interesante. Pentru a adauga caldura fotografiilor tale, poti selecta setari pentru balansul de alb ca Innorat (Cloudy) sau Umbra (Shade). Daca doresti sa obtii imagini cu un aspect mai rece poti incerca sa selectezi Tungsten sau Fluorescent. 

6. Ramai si dupa ce soarele a apus 

Fotografii la apus

Incerca sa te opui tentatiei de a iti strange aparatura foto si de a pleca odata ce soarele a disparut, deoarece poti avea parte de o lumina foarte speciala si de efectul cunoscut ca afterglow. Ramai prin apropiere si dupa apus, deoarece cerul se lumineaza, in general, la 25 de minute dupa ce soarele a coborat dedesubt de linia orizontului, si ofera adeseori un peisaj specatculos de lumina colorata. 

Bonus! 

Formatiunile de nori pot aduce o frumusete aparte unei fotografii, fata de imaginile standard cu apusul pe un cer limpede si gol. De asemenea, norii sunt cei mai frumosi atunci cand capata culori aprinse si sangerii. 

 

Concluzie

Fara indoiala, fotografierea apusului poate fi foarte placuta pentru oricine. Tehnicile prezentate anterior te pot ajuta sa imbunatatesti calitatea fotografiilor tale sau sa te apropii de imaginea dorita cel mai mult, in stilul tau propriu. Daca ai folosit aceste tehnici, spune-ne mai multe despre experienta ta in comentarii. De asemenea, tot acolo poti ne spui ce trucuri diferite ai descoperit si arata-ne ce fotografii cu apusul ai obtinut. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *